E-posta Listemiz

E-postanızı bırakın, ilk siz haberdar olun!

Hurghada/Mısır Turu - 28 şubat-5 Mart 06 “Sualtındaki cennet”e kısa bir yolculuk...

Yazar: Emel Garip

Exit Turizm tur organizasyonunu profesyonelce yaptığından, yola içimiz çok rahat çıktık; bize sadece dalış malzemelerimizi ve fotoğraf makinalarımızı hazırlamak kaldı. Egypt Air ile Kahire aktarmalı Hurghada uçuşumuz ve transferlerimiz de bir o kadar rahat geçti. Gece öngörülen saatte otelimiz Bella Vista'ya ulaştık. 3 yıldızlı ve fakat gerçekten son derece konforlu bir tatil köyü Bella Vista . Önümüzde kumsal ve havuz. Havuz kenarında mini bar. Hatta isterseniz havuzun içinde oturarak içkinizi yudumlayıp sohbet edilebiliyorsunuz. Karınca gibi etrafta koşuşturan personel. Hepsi son derece nazik ve ilgili. Lezzetli ve çok çekici açık büfe yemek ve kahvaltı. Odaların hepsi balkonlu, dalış sonraları balkon sefası yapmamak elde değil. Ve elbette geceleri gökyüzü. Mısır'da geceler bir başka güzel. Gökyüzü büyülü bir örtü gibi üzerimizde duruveriyordu. Her şey son derece olumlu ve güzel başladı ve öyle de devam etti.

Ve dalış hikayemiz;

İlk dalış gününün sabahında, Diving World aracı ve şoförü söz verilen saatte otelin önünde bizi bekliyordu. Bu arada; Mısır'da her şeyin geç ve yavaş olduğu fikrinden bu seyahatimizde vazgeçtik, çünkü her şey ama her şey tam zamanında gelişti.

Sabah 9'da teknemizdeydik; tertemiz, beyaz, konforlu bir tekne. Son derece ilgili ve belli ki deneyimli personel. Herkesin Çiçi diye çağırdığı ihtiyar delikanlı İtalyan bir rehber ve yanında Denzel Washington'a inanılmaz benzeyen ama nasılsa bundan rahatsızlık duyan esprili Mısırlı rehber Magid . Çiçi zamanında Türkiye'nin bir çok yerini gezmiş ve çat pat Türkçe bir şeyler de söyleyebiliyor. Magid de yaklaşık 4-5 dili çok akıcı konuşabiliyor. Dalışlar ve günler geçtikçe muhabbettimiz artıyor ve ekiple iyice birbirimize ısınıyoruz. Teknede diğer çalışanlar da vızır vızır, kimse yerinde pineklemiyor herkes elinden geldiğince çalışıyor.

Brifingden sonra, malzemelerimizi bize ayrılan yerlerde hazırlayıp, teknenin güvertesinde güneşin tadını çıkararak ilk dalış noktamıza geliyoruz...

Orhan Veli'nin dizeleri dilimizin ucunda: “…Hey ne duruyorsun be, at kendini denize… Yelken ol, balık ol, su ol… Git, gidebildiğin yere…”

1.gün 1.dalış - Hurghada'nın Kuzeydoğusu

Umm Gamar (Mother of Moon)
Limandan 45 dakikalık bir yolculuk ile ilk dalış noktamıza ulaştık. Hava bulutsuz, rüzgar yok ve su sıcaklığı 23 derece. Güzel ve rahat bir dalış için herşey elverişli...Rehberimiz ile birlikte ilk dalışımıza başlıyoruz. Bol sayıda anemon balığı (palyaço balığı) görmek mümkün, hepsi de çok bitirim. Anthiaslar (sarı turuncu küçük balıklar) minik modeller olarak her yanımızdalar. Sürekli çift gezen Kızıldeniz'e özgü bannerfishler, kelebek balıkları göz kamaştırıyor. Dalışlarda rastladığımız tek deniz tavşanı da ilk dalışımızda karşımıza çıktı. Aslan balıkları, heybetli bir taş balığı, yelpaze mercanı (Gorgonian) ile diğer heybetli ve renkli mercanlar sonrasında, dalışın sonuna doğru 2-2.5 metrelik dev bir müren (giant morray) ile karşılaştık. Uzun süre misafiri olduk ve mecburen yanından ayrıldık, biz dalışı bitirip güvenlik beklemesi yaparken o hala altımızda dolaşıyordu.

Balık olmak güzel şey, gönlünce dolaşabilmek derinliklerde…

1.gün 2.dalış -
Kuzeybatıda Abu Nugar
Anemonlar ve mercanlarla dolu rengarenk bir dalış daha. Dev bir masa mercanının altında dinlenen 1 metreye yakın boyuyla kirpi balığı (porcupine fish) ile bir süre bakıştık. Etrafta çokca ateş mercanı var. Özellikle alıcı renkleriyle yumuşak mercanlar ve binlerce pemperis (cave sweeper) balığı kadrajımızın bugün ki süprizleri ve güzellikleri oldular... Denizin altında renk cümbüşü, düşsel bir bayram yeri…

2.gün 1.dalış – Batıda Erg Somaya
Mercanlar açısından renkli ve zengin, balık açısından zayıf ama yine de cok keyifli bir dalış daha...Bir Napoleon bize pek yanaşmadan ama merakla etrafımızda dolaştı ve yolunda devam etti. Sinirli bir tetik balığı (trigger fish) hızla yanımızdan geçti gitti. Minik modeller her zaman ki gibi her yerdeydi, anladık ki cıvıl cıvıl bayram havası bu sularda her mevsim yaşanmakta. Hava çok rüzgarlı ve deniz dalgalıydı, dolayısıyla akıntı da güçlüydü, yorucu bir dalış oldu. Ama aldığımız keyiften yorulduğumuzu bile anlayamadık. Balık olmak var, şişede dahi olsa...

2.gün 2.dalış - Batıda Sha'ab Sabina
Hava hala rüzgarlı, bir akıntı dalışı daha yapacağız, şikayetçi değiliz. Bu dalış noktası dev istiridye (giant clam) ve balon balığı (puffer fish) tarlası gibiydi. Rengarenk mercanlar arasında akıntıyla gezindik. Akıntının zorluğu altımızdaki cennetin içine dalmamızı engelleyemedi, sanki bir yeryüzü bahçesinin suyun altına yansıması, her şey rüya gibi ve biz bu rüyanın için de sadece misafiriz. Dalışın sonuna doğru walkman'i gördük. Önce kim olduğunu anlayamadık, daha önce hiç bir yerde veya bir dergide/yayında görmemiştik bu cinsi, kendini saklamayi bilen, taş balığına benzeyen, ama deniz böcekleri gibi ayakları, kırlangıç balığı gibi renkli yüzgeçleri olan bir deniz canlısıydı. Bir süre minik hareketlerle bizden kaçışını ve muhtemelen avlanmak için etrafında dolaşan balığı izleyip, birkaç kare pozlarını alıp 2. günümüzü de tamamladık. Yan yana demirlemiş teknelerin arasından denizin altına sızan güneş ışıklarını seyrederek teknemize çıktık.

3.gün 1.dalış – Güneydoğuda Abu Ramada - Garden
Sharkuzzi (House of the shark)

Zaman mı çok hızlı, biz mi doyamıyoruz. İlk gün itibariyle gözlerimiz hep bir köpek balığı aradı, rehberimiz görebileceğimizi söylüyordu. Ve son günümüzün ilk dalışında mağarada uyuklayan bir white tip shark 'ı gördük. 2mt civarlarında kafasını bir kayaya koymuş mışıl mışıl uyuyan bir köpekbalığı, son derece masum görünüyordu. Tek başına dolaşan dev baraküda (giant barracuda) sanırım sürüsünü kaybetmişti. Çokça gördüğümüz ama her gördüğümüzde hayranlıkla izlediğimiz kırmızı yelpaze mercanları ve ardında gizlenen ve bize çok güzel pozlar veren meraklı bir aslan balığını da ziyaret ettikten sonra dalışımızı tamamladık...

3.gün 2.dalış – Güneydoğuda Aquarium East
Bir sıralama yapmak gerekirse sanırım en güzel dalışımız son dalışımız oldu. 10 metrelerde mercanların üzerinde, bol ışıklı, bol balıklı rengarenk bir dalış. Dalışın hemen başında dev bir müren kovuğundan bizim geçişimizi sakin sakin izledi. Kelebek balıkları, melek balıkları, bannerfishler, romantizmin kanıtları gibi suyun altında dolanıyorlardı. Küçük bir baraküda sürüsü gördük, her zaman ki gibi parıldıyorlardı. 2 mt civarlarında bir mürenle, baba bir akyanın (giant travelly) kapışması bizi çok heycanlandırdı. Bizi gören akya biraz uzaklaştı ama olay mahalinden biz gidene kadar ayrılmadı, umarım anlaşma sağlamışlardır. Dalışın sonlarına doğru karşılaştığımız, son derece dingin bir halde bekleşen binlerce sarı keçi balığı (yellowsaddle goatfish) sürüsünü, sessiz bir filmi izler gibi izlemek, bize meditasyon gibi geldi. Ve sürünün yakınında duvarların diplerinde sürü halinde bekleşen tatlı dudak balıkları (blackspotted grunt), birer mucize gibi zihnlerimize kazındı. Dalışın başında bizi izleyen dev mürenle tekrar bakışıp, son dalışımızdan içimizde özgür olma duygusuyla çıktık... denizin üstünde ala bulut yüzünde gümüş gemi , içinde sarı balık , dibinde mavi yosun , kıyıda bir çıplak adam durmuş düşünür: bulut mu olsam, gemi mi yoksa, yosun mu olsam, balık mı yoksa? 

ne o, ne o, ne o. deniz olunmalı, oğlum, bulutuyla, gemisiyle, balığıyla, yosunuyla.

4.gün - Luxor turu
Hurghada'dan Luxor'a molalar dahil 4 saatlik bir yolculuk ile ulaştık; yol boyunca Mısır'ın diğer yüzünü izledik. Suyun altı ile Mısır arasında öncelikle ciddi bir renk farkı var. Yol boyunca çöl rengi dışında bir renk görmek mümkün değil, Mısır'ın suyun altına verdiği değeri, tarihi alanlara vermediği kesin...

Karnak Şehri: Nil'in doğu kıyısında bulunan Karnak Şehrinin en görkemli tapınağı Büyük Amon Tapınağı. Muhteşem bir mimari, firavunlar Mısırı'nın en büyük din kompleksi. 1400 sene inşa edilen yapılar 100 senelik bir çabayla ancak kısmen ortaya çıkarılmış. İlk yapıldığında 4 adet olan dikilitaşların yalnızca 2 tanesi kalmış ayakta. Biri de yere paralel durumda. Dev II.Ramses heykelinin koruduğu heybetli 134 sütundan oluşan büyük salon… Kutsal göl... Dünyanın en büyük ve en görkemli antik kompleksi olan bu tapınak mutlaka görülmeli.

Öğlen yemeğinden hemen önce klasik papirüs turundan kaçış yok. Papirüsün nasıl yapıldığını anlatan ancak asıl amacın bunlardan yapılmış turistik ürünleri turistlere pazarlamak olan bu geleneğe ses çıkarmamak gerek. Ortalama yarım saat sürebilen ve defalarca görmüş olanlar için bu turu gölgede dinlenerek beklemek mümkün.

Nil'i Geçiş: Mısır'a bereket getirdiğine inanılan Nil'de kısa bir tekne turu farklı bir bakış daha ekliyor, dev otel gemilerin arasından Mısır'a dair... Balık tutan yerlilerden, karnını doyuran develere, Nil'e özgü yelkenlilerden, rengarenk yolcu teknelerine...

Krallar Vadisi: Eski Mısır kraliyet ailesi, soylular ve çocuklarının mezarlarının bulunduğu bir vadi. Batılı arkeologlar tarafından 1800'lü yılların sonlarına doğru keşfedilmiş. Piramitler kadar etkileyici olduğunu söylemek mümkün. Mezarların tümünün içi bir şekilde (birileri tarafından) boşaltıldığı için sadece mezarların duvarları görülebiliyor. Mezarların içerisinde fotoğraf çekmek kesinlikle yasak. Girişte alınan bilet ile 3 mezar gezmeniz mümkün. En ilgi çeken mezar Tutankamon'un mezarı; bu mezarın girişi ayrı ücrete tabi.

Memnon Heykelleri: Devasa boyutlarıyla dikkat çekici. Yükseklikleri 18 metre, bir parmağın boyutu ise yaklaşık 1 metre. Anıtlardan biri tadilatta, sanki tekerlekli sandalyeye oturtulmuş gibi, çokca merak ettiğimiz bu anıtlar beklediğimiz kadar görkemli çıkmasa da görülmeye değer.

Faydalı Bilgiler:

-Yolculuk sırasında, cüzdan, fotograf makinası gibi degerli eşyalarınızı yanınıza almanızda fayda var.

-Özellikle geceleri trafikte yaya gezerken çok dikkatli olun. Karşıdan karşıya geçerken genellikle farlarını yakmayan bir aracı göremeyebilirsiniz.

-Kış aylarında geceleri oldukça serin olabiliyor. Bir sweat shirt ya da polar yeterli olacaktır.

-Alışverişte her zaman pazarlık yapmakta fayda var. İndirim oranı maharetinize göre oldukça yüksek olabilir.

-Elektrik olarak 220 volt ve bizim fişlerimizin girebileceği prizler kullanılıyor.

Para Birimi ve parite:

Mısır'ın para birimi Mısır poundu. 1 dolar 5.8, 1 euro da 6.8 mısır poundu'na denk gelmekte. Para bozdurma işini mutlaka banka ya da döviz bürolarında yapmakta fayda var. Otellerin ya da mağazaların oranları çok düşük. Yolda para bozmak isteyenlere kesinlikle itibar etmeyin.

Dalış ve fotoğraf için öneriler:

-Su sıcaklığı 22-23 derece. Shorty 3mm elbise üşütebilir. 5mm tek parça uygundur.

-Görüş mesafesi oldukça yüksek ama dalış noktasına ve akıntıya göre değişiklik gösterebilir.

-Makroluk çok fazla canlı olmadığı için geniş açı çekimler için daha uygun. Geniş açınızı yanınıza almayı sakın unutmayın.

Copyright © 2012 Exit Turizm tüm hakları saklıdır.
Exit Turizm, TURSAB üyesi A sınıfı acentadır. Belge no 4719-Atrimix