E-posta Listemiz

E-postanızı bırakın, ilk siz haberdar olun!

Maldivler Dalış Turu

Yazar: Özgür A.YILDIRIM

Merhaba Arkadaşlar,

Sizlerle Maldiv Dalış Turu ile ilgili tecrübelerimi paylaşmak ve çektiğim fotoğraflardan bazılarını beğeninize sunmak istedim.

Maldivler için ocak-nisan ayları yüksek ve kuru sezon. Bir çok arkadaşımdan bu ayların dışında gidip çok memnun kaldıklarını da duydum. Ben fotoğraf da çektiğim için daha az bulutlu ve yağmursuz bu ayı seçtim.

Sağolsun Aydın Kışınbay bana yaşadığımız bu soğuk günlerde bu turu tavsiye etti.

Hem yurt içi hem de yurt dışında bir çok yerde dalış yaptım ve fotoğraf çektim. Her gittiğim yerde fotoğraf için ne ön plana çıktıysa onları değerlendirmeye çalıştım; makro fotoğraf için Lembeh, hem makro hem geniş açı için Sipadan, inanılmaz görüş ve mavilik için ise tabii ki Kızıldeniz...Maldivler için ise hep "büyük canlılar görmek istiyorsan...", diye başlıyordu cümleler.

Fakat benim yaşadığım gibi bir tur olacağı hakkında birazcık bir işaret alsaydım bu turu çok daha önce yapardım. Sizlerle kendi yaşadığım tecrübeleri ve aldığım keyfi paylaşıyorum; hani gider de memnun kalmaz iseniz bana kızmayın diye söylüyorum. :)

18 Ocak 2014 tarihinde Türk Hava Yolları ile direkt Male' ye, 7 saatlik bir uçuştan sonra vardık . Male Havaalanı' nda Carpe Diem Teknesi' nin yetkilisi Sanna tarafından karşılandık. Teknede 5' i Türk, 17 kişi idik. Avustralya, İngiltere, Rusya, Kanada, Güney Afrika, Almanya' dan dalıcılar vardı. Bütün ekip toplandıktan sonra sürat motorları ile tekneye transfer olduk.

Carpe Diem inanılmaz güzel ve konforlu bir dalış teknesi (daha detaylı bilgi Exit Turizm web sayfasında var. Ben detaya girmeyeceğim :))
Kamaralara yerleştik ve dalış malzemelerini sepetlere koyduk. Sepetler "dohni" denen ve tur boyunca yanımızda seyahat edecek olan dalış teknesine yerleştirildi. Ayrı dalış teknesi süper zira seyahat süresince kompresör sesi duymadık.

Normalde ilk gün kontrol dalışı yaptırırlarmış fakat biraz geciktiğimiz için bizim kontrol dalışımız ertesi güne kaldı. Bu bize ikinci gece dalışı hediyesi kazandırdı (normalde turda 1 gece dalışı var). İyi ki de böyle olmuş: İnanılmaz 2 adet gece dalışı yaptık.

Teknede dalış programı biraz yorucu: Sabah 06:00' da kalkış, 06:15' te briefing ve 6:30' da dalışa cıkış. Kahvaltı sonrasında saat 10:30-11:00 gibi ikinci dalış. Öğlen yemeği .16:00' da 3. dalış. Dönüşte akşam atıştırması, saat 19:00' da akşam yemeği. Yemekler Sri Lanka/ Hint yemekleri, tabii ki balık ağırlıklı ve lezzetli yemekler (Zaten dalışlar çok yoruyor. İlk başta az yeseniz de sonradan açılıyorsunuz :))

Dalışlarımıza Kuzey Male Atolu' nden başladık. Rasdoo Atoll, Ari Atoll, Vaavu Atoll ve tekrar Male Atol' e gelerek bir çember yaptık Bu atollerin kuzeyinde, güneyinde ve her seferinde iyi bir dalış bölgesinde dalışlar yaptık.

Kontrol dalışı yaptığımız Fedhoo Wall' da pek bir şey yoktu. Hatta ne yalan söyleyeyim "her yer böyle mi?", diye de endişelendim. Ama sonraki dalışta Rasdhoo Madivaru' da dalınca nasıl bir yere geldiğimi farkettim.

Ertesi gün Fesdhoo Lagoon' da bir gece dalışı yaptık ki herhalde hayatım boyunca anlatırım. İnanın abartmıyorum! Carpe Diem dalış ekibi çok başarılı ama özellikle Soba inanılmaz bir rehber. Gece 15 metreye ışıklardan bir sahne kurdu ve mantaları bu sahneye çıkarttı...Işığa gelen planktonlar ile beslenen mantaların seyri inanılmazdı! Bu büyüklükteki hayvanlara bu kadar yakın olmak çok değişik tecrübe.

Gündüz dalışlarında da çok manta gördük. Manta temizlik istasyonunun olduğu Moofushi Kondu isimli bir dalış noktası var ki sadece dur seyret.

Tamam! Dalış turunun birinci ayağı olan mantalar bitti! Ne var sırada? Balina köpekbalığı. Onu da gördük mü işlem tamamdır. Güney Ari Atol' ünde bir aşağı, bir yukarı gezdik fakat bulamadık. Sonra dalışa karar verdik, tam o sırada bir tanesine rastladık. Suya ilk önce atlayanlar arasında olsam da maalesef 20 metre uzağımdan dalışa geçti ve ben fotoğraf çekemedim ama diğer ekip ciddi yakından görme fırsatı yakaladı. Takdir edersiniz ki çok üzüldüm. Daha sonra 3. dalışa geçtik. Ben, dalış arakadaşım ile beraber bir anemonun başında fotoğraf çekerken üzerimden bir bulut geçti. Daha sonra rehberin tüpe vurma sesini duyunca bulut olduğunu sandığım karartının balina köpekbalığı olduğunu anladım. Bu da inanılmaz bir tecrübe idi.

Maldivler' de planktondan dolayı görüş nispeten cam gibi değil ama çok iyi olduğu dalış yerleri de var. Ayrıca dalışlarda akıntı oluyor. Zaten bu iki sebepten dolayı o kadar çok balık var. Giden arkadaşlara mutlaka akıntı kancası ve emniyet sosisi almalarını tavsiye ederim.

Arkadaşlar reklam değil, inanılmaz bir tecrübe. Şiddetle tavsiye ediyorum. Bu geziyi düzenleyen sevgili Aydın Kışınbay' a ve gezide beraber olmaktan çok keyif aldığım Şenol, Yelda, Sühendan ve Hakan' a çok teşekkür ederim.

Keyifli ve sağlıklı dalışlar dilerim!

Özgür A.YILDIRIM
** Eğitmen

Diğer Önerilerim:

  • Amerikan Doları kullanıyorlar. Kendi paraları olsa da teknede dolar kullanıyorlar.
  • Hava 29-30 derece. Yazlık kıyafetler uygun. Nem var.
  • Elektrik 220 Volt ama bizim fişlerimiz için adaptör şart. Teknede fazlası ile adaptör var.
  • Su sıcaklığı 28-29 derece. Shorty olur ama benim her zaman tropik yerlerde tavsiyem 1-3 mm tam elbisedir.
  • Makro için çok uygun değil ama geniş açı çekimler için inanılmaz yer.
  • Dalış aralarında bol su içmek çok önemli.
  • İlaçlarınız çok önemli. Mutlaka yanınıza alın. Tropikal kremler faydalı oluyor. 

ÖZGÜR ASENA YILDIRIM'IN KİŞSEL WEB SAYFASI İÇİN TIKLAYINIZ

EN YAKIN TUR PROGRAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Copyright © 2012 Exit Turizm tüm hakları saklıdır.
Exit Turizm, TURSAB üyesi A sınıfı acentadır. Belge no 4719-Atrimix