E-posta Listemiz

E-postanızı bırakın, ilk siz haberdar olun!

Sudan

Afrika kıtasındaki en geniş yüzölçümüne sahip ülke olarak Sudan, kuzeyde Mısır ile komşudur. Ayrıca 9 adet Afrika ülkesi ile de sınır paylaşmaktadır. Bu ülkeler arasında Eritre, Kenya, Etiyopya ve Libya bulunur. Bu kadar büyük olmasına rağmen Kızıldeniz'e kıyısı diğer denize komşu ülkelere oranla daha azdır. Kuzey komşusu olan Mısır ve güney komşusu olan Eritre'nin Sudan'a kıyasla daha uzun kıyıları vardır. Sudan sadece 650 km'lik bir sahile sahiptir ama bu Sudan'in Kızıldeniz'in incisi olma ünvanını elinden almamaktadır.

Sudan nüfusu 300 değişik kabile ve etnik gruba ayrılmıştır. %70'i müslüman, %5'i Hristiyan, geri kalanı animist (bütün varlıkların ve evrenin bir ruh taşıdığına inanan doktrin) ve geleneksel dini inançları benimsemiş bir gruptur. Dalıcıların büyük çoğunlukla ziyaret ettikleri kuzeydoğu bölümü tümüyle Müslümandır. Dinleri ve etnik grupları ne olursa olsun tüm Sudanlılar, misafileri yüzlerinden hiç eksik etmedikleri kocaman bir gülümseme ile karşılarlar.

Aklınızda bulunsun
Ülkenin ana dili Arapça olmasına rağmen dalış teknelerinde İngilizce konuşuluyor.
Sudan fakir ve politik açıdan istikrarsız bir ülke. Bu durum Sudan'ın bazı bölgelerini gezmek konusunda sorun yaratabiliyor.

Türkleri genelde seviyorlar ve ayrıcaklıklı davranıyorlar. Ülke giriş ve çıkışlarında Türk ve müslüman olduğunuzu söylemeniz bazı işlemleri hızlandırıyor.
Turizm gelişmediği için fazla bahşiş beklentileri yok, transferleri yapanlara küçük miktarlarda bahşiş vermek uygun olur. Ayrıca tekne personeline de bahşiş vermeyi unutmamak gerekiyor.
Eğer tekne konaklamalı yani liveaboard tura katıldıysanız aşı yaptırmanıza gerek yok.
Yanınızda düzenli kullanmanız gereken ilaçları götürmeyi unutmayın.
Sivrisineklere karşı losyon, tablet gibi önlemler almak faydalı.
Ülkeye alkollü içki sokmaya çalışmayın.
Port Sudan'da cep telefonları çalışmıyor.
Teknelerde 220 Volt jeneratör var.
Vize
Sudan için vize alınması gerekmektedir. Vize alabilmek için pasaportunuzda İsrail vizesi bulunmaması gerekiyor. Vize ücreti ise 65 ABD Doları.

Para Birimi:
Sudan dinarı ülkenin resmi para birimidir. ABD Doları da heryerde kabul görmektedir.

Yemekler:
Kartum'da konaklayacaklar için birkaç restoran önerilebilir. Hilton veMeridien Otelleri, Africa Hotel ve Çin Lokantası bulunmaktadır. Buralarda keyifle ve gönül rahatlığıyla yemek yenebilir.

Dalış tekneleri yabancılar tarafından işletiliyor ve yemekler oldukça iyi. Son akşam Port Sudan'da konaklanıyor. Karada yemek isterseniz çeşitli yerel yemekler ve kebap yapan birkaç restoran var ama elinizle yemeğe hazırlıklı olmalısınız.

Ulaşım:
Sudan Havayollarının haftada bir kez Kahire üzerinden Kartum'a uçuşu var. Ayrıca pek çok havayolu şirketinin aktarmalı uçuşları var. Dalıcılar için Port Sudan'a gitmenin en uygun şekli Kahire'ye uçmak ve Kahire'den Port Sudan'a Sudan Havayollarının Cumartesi günkü uçuşuyla geçmek. Bütün dalış tekneleri programlarını bu uçuşa göre ayarlıyorlar. Sudan Havayollarının uzun rötarlarına hazırlıklı olmalısınız.

Görmeden Dönmeyin
Sudan pekçok farklı medeniyeti barındırmış, bugünse hem Arap ve Müslüman, kültürünün hem de Afrika kültürünün özelliklerini taşıyan bir ülke. Bölgenin tarihi ve coğrafyası bölgeyi turistik açıdan çok enteresan kılsa da istikrarsızlık nedeniyle turizm pek gelişememiş..

Kuzey'de Nil boyunca antik Mısır dönemine ait kalıntılar var. Sudan'ın güneyinde ise Safari'ye katılmak mümkün. Sudan'ın Kızıldeniz kıyısında bulunan Port Sudan, bu ülkenin eşsiz sualtına açılan kapısı. Port Sudan'ın hemen güneyinde bulunan eski Osmanlı limanı Suaken kalıntılarını ziyaret edebilirsiniz.

 

Sudan'da Dalış
Sudan, sualtı öncüleri olan Jacques Cousteau ve Hans Hass tarafından 2. Dünya Savaşı'ndan sonra keşfedildi. Ülkenin kıyıları ve mercan resifleri dalış dünyasını yıllardır etkilemeye devam etmektedir.

sudan dalışları tüm dünyada efsane olmuştur. Özellikle Jacques Cousteau'nun Procontinent Deneyi II, Umbria batığı, Sanganeg resifi ve Suakin adaları dillere destandır.

Dalış noktaları arasındaki uzaklık nedeniyle genellikle tekne konaklamalı turlar düzenlenmektedir. Tekneler, Sudan'ın Kızıldeniz sahilindeki limanı Port Sudan'dan hareket eder.

Sudan sularında pekçok renkli mercan resifleri bulunmaktadır. Özel duvar dalışlarıyla ünlü Sudan sularında, duvarın küçük bir bölgesinde bile pekçok değişik sualtı canlısını bir arada görebilirsiniz. Güneye doğru inmeye başlayınca çok sayıda atol ve küçük ada ile karşılaşıyorsunuz. Özellikle Mesharesifa atolünde yılın belli zamanlarında plankton ile beslenen mantalarla karşılaşabiliyorsunuz.

Sudan suları ayrıca köpekbalıkları ile de tanınmaktadır. Sha'ab Rumi ve Sanganeb, genellikle gri resif ve gümüş uçlu köpekbalıklarının sürüler halinde toplandıkları yerler. Suyun soğuk olduğu kış aylarında 30 metre ve altında çekiç kafa köpekbalıklarını da görmek mümkün oluyor.

Shaab Rumi
Sudan'daki en meşhur resif olan Shab Rumi, Port Sudan'nın 40 km kuzeydoğusunda bulunuyor.

Doğu Shaab Rumi
Koşullar: Akıntı ve hava durumu dalışı etkileyebilir.
Derinlik: Ortalama 25 metre, maksimum 70 metre+
Görüş: Ortalama 20 metre
1963 yılında Cousteau ilk sualtı yaşam projesi olan Procontinent II'yi burada gerçekleştirmiştir. 39 senelik küçük sualtı köyünün kalıntıları hala görülebilmektedir. Dalış, Shaab Rumi'yi açık denize bağlayan geniş kanal ile başlıyor. Geçidin güneyinde 8 metre derinlikte sualtı çanı bulunuyor. Kuzeyde çok iyi korunmamış olan kalıntılar görülüyor. Resifin derin kısımlarında, 30 metre civarında köpekbalığı izleme kafeslerini görebilirsiniz.

Güney Shaab Rumi
Koşullar: Akıntı olabilir.
Derinlik: Ortalama 25 metre, Maksimum: 70 metre+
Görüş: Ortalama 20 metre
Resif, güney ucunda 15 metreye inen canlı bakımından zengin küçük bir duvar ile başlıyor. Doğuda ve batıda, duvarlar yüzlerce metre derinliğe iniyor. Güneye doğru 20 metreden başlayıp 30 metreye inen bir plato bulunuyor.
Resif, çok çeşitli mercanlarla kaplı ve Kızıldeniz canlılarının her örneği burada görülebilir.

Kuzey Sanganeb
Koşullar: Akıntı, rüzgar ve dalga güçlü olabilir.
Derinlik: Ortalama 20 metre, maksimum 50 metre+
Görüş: Ortalama 20 metre
Sudan Limanı'nın 26 km kuzeydoğusunda bulunan Kuzey Sanganeb, dalıcılar tarafından fazla ziyaret edilmiş bir bölge değildir. Resifin üst kesimlerinde inanılmaz güzellikte mercanlar bulunuyor. Bu civarda, küçük resif canlılarının yanında barakuda, kaplumbağa, çekiçkafalı köpekbalığı ve diğer köpekbalığı türlerini de görmek mümkündür.

Güney Sanganeb
Koşullar: Akıntı, rüzgar ve dalga güçlü olabilir.
Derinlik: Ortalama 25 metre, maksimum 70 metre+
Görüş: Ortalama 20 metre
Dalış bölgesi halı gibi resif balıkları ile dolu oluyor. Sanganeb, 800 metre derinlikteki deniz tabanından yükseliyor. Mercan bakımından çok zengin olan resif Kızıldeniz'in en iyisi olarak anılıyor. Burada yoğun olarak karşınıza çıkacak siyah uçlu, gri resif, gümüş uçlu köpekbalıkları ve çekiçkafalar bu geziyi unutulmaz yapacak.

Umbria Batığı
Koşullar: Akıntı ve hava koşulları dalışı etkileyebilir.
Derinlik: Ortalama 20 metre, maksimum 40 metre
Görüş: Ortalama 20 metre
Bu kadar güzel resiflerin yanı sıra Sudan'da bir de dalıcılar tarafından fazla ziyaret edilmemiş bir batık olan Umbria bulunuyor. Her seviyeden dalıcının dalabileceği bir noktada bulunan Umbria, 1940 yılında batmış. Batık üzerinde oluşan küçük sualtı canlıları yaşamı makro fotoğrafçılık için de ideal.

Suakin Adaları
Daha güneyde Suakin Adaları bulunuyor. Buralarda sadece şnorkel yaparak bile bir sürü canlı görülebilir. Köpekbalıkları, kamplumbağalar, mantalar, aklınıza ne gelirse bu adalarda görmek mümkündür. Masamirit, Karam Masamirit ve Dahrat Abid buradaki dalış noktalarından birkaçıdır .

Copyright © 2012 Exit Turizm tüm hakları saklıdır.
Exit Turizm, TURSAB üyesi A sınıfı acentadır. Belge no 4719-Atrimix