E-posta Listemiz

E-postanızı bırakın, ilk siz haberdar olun!

İsrail

İSRAİL: Kızıldeniz'in küçük cenneti

Yazı: Aydın Kışınbay

1948'te İngiliz mandası altındaki Filistin topraklarının bir bölümüne kurulan İsrail, Aqaba Körfezi'nin kuzey ucunda bulunmaktadır. İsrail'in bulunduğu topraklar Hıristiyanlar, Müslümanlar ve Museviler tarafından kutsal sayılmaktadır. Ülke kuruluğundan beri hepimizinde bildiği gibi Filistin ve İsrail arasındaki anlaşmazlık inişli çıkışlı da olsa devam etmektedir.

Ülke nüfusunun çoğunluğu Musevilerden oluşmaktadır. Genel anlamda, Musevi toplulukta ikiye ayrılmaktadır: Eskenazlar, yani Avrupalı Musevilerin torunları ve Sefaratlar; ataları Orta Asya ve Kuzey Afrika'dan gelenler. Hıristiyan Araplar (Süryaniler), Müslüman Araplar ve Bahailer'de ülkenin geri kalan nüfusunu oluşturmaktadırlar.
Ülkenin Kızıldeniz'e kıyısı sadece 7 km'dir. Bu kıyının büyük bir kısmı Eilat kasabasındadır.

Para Birimi:
İsrail'in resmi para birimi Yeni Şekel'dir.

Ulaşım:
İstanbul'dan Eliat'a THY veya El Al ile Tel Aviv aktarmalı uçulabilir. Tel Aviv Eliat karayolu ile 312km. Ayrıca Mısır Sharm El Sheikh'ten karayolu ile ulaşmak mümkün.

Vize
İsrail için vize gereklidir. Bazı Arap ülkeleri, pasaportta İsrail vizesi olanlara vize vermiyor. İsrail'de vizeyi ayrı bir kağıtta vermektedir.

Nerede Kalınır:
Diğer Kızıldeniz ülkelerine kıyasla konaklama daha pahalıdır. Ama ucuz seçenek olarak kamp önerilebilir. Konforlu kamp alanları bulunmaktadır.

Aklınızda bulunsun

  • Ülkenin resmi dili İbranice'dir. Fakat, yaygın olarak İngilizce'nin yanı sıra Fransızca, Almanca ve İtalyanca anlaşmak mümkündür. 8 Herhangi bir aşı gerekmemektedir.
  • Eilat'ta dalış yapmak için mutlaka dalış sigortanız olması gerekiyor.

Görmeden Dönmeyin:

  • Dünya'daki 3 yaygın din (Müslümanlık, Hıristiyanlık ve Musevilik) için kutsal sayılan Kudüs'ü mutlaka ziyaret edin.
  • Ağlama Duvarı'nda biraz ağlamak...
  • Mescid-i Aksa Camii mutlaka ziyaret edilmeli.
  • İsa çarmıha gerildiği zaman 12 yerde durmuş bu kapıları gezmeyi unutmayın.

İsrail'de Dalış:

Eilat'ta dalışlar çoğunlukla kıyıdan yapılmaktadır. Eilat'ta dalış yapılmaya başlanması diğer Kızıldeniz ülkelerinden çok öncedir. İlk zamanlarda yapılan kuralsız dalışlar deniz hayatına zarar vermiştir. Bu yüzden Eilat'ta Mısır'da olduğu gibi çok sıkı kurallar vardır.

  • Resiflere kesinlikle dokunmayın.
  • Yüzerliliğiniz iyi ayarlayın.
  • Palet vuruşlarınıza çok dikkat edin.
  • Dipte ayakta durmayın veya oturmayın.
  • Mutlaka dalış sigortası yaptırın.

Dolphin Reef:
Eilat Limanı'nın kuzeyinde Taba yolunda olan Dolphin Reefi yarı vahşi yunuslar ile yüzebileceğiniz bir cennettir. 10.000 metre karelik bir alana sahip olan Yunus Resifi'nde 9 adet şişe burunlu yunus bulunmaktadır. Yunuslar bu alanda tutsak olarak bulunmamaktadırlar. Gün içinde, kapılar birkaç sefer yunusların çıkması için açılmaktadır. Ticari bir yer olmasına rağmen Yunus Resifi'nde öncelik yunusların ihtiyaçlarına verilmektedir. Resif'te ayrıca yunuslar ile ilgili araştırmalarda devam etmektedir.Resif kendi alanında dünyada tektir. Ek olarak, denizlerin harikulade yaratıkları ile karşılaşmak için süper bir şanstır.

Sufa Misille Boat:
Yunus Resifi'nin 2 km. Güneyinde bulunan Sufa batığı 1994'te dalıcılar için bilinçli olarak batırılmıştır. Eilat'tan kara yoluyla bölgeye gidilip kıyı dalışı yapılmaktadır. Ortalama derinlik 25 metre olup maksimum derinlik 30 metredir. Görüş ise 12 metredir.

Yatush Gun Boat Wreck:
Sufa Batığından 400 metre güneyde bulunan Yatush Batığı, 28m-33m derinlikte yatmaktadır. Aliminyum gövdesi olduğu için batığın üstünde mercan yoktur.Çevrede sert mercanlar bulunmaktadır. Bu bölgeye de kara yoluyla gidilmekte ve kıyı dalışı yapılmaktadır.

Coral Beach:
Yatush Batığı'ndan 200 metre güneyde olan Coral beach'de kıyıdan dalış yapılıyor. Ortalama derinlik 20 metre ve maksimum derinlik 40 metre olup görüş 12 metredir. Geniş ve eğimli bir resif olan Mercan Kumsalı'nda sert ve yumuşak çeşitli mercanlar görülebilir. Balık açısından da çok zengin bir dalış bölgesidir.

Moses Rock-Musa Kayası:
Musa Kayası doğal koruma alanı olduğu için Eilat'ın en güzel dalış yerlerinden biridir. Girişi paralı olmakla birlikte buna değmektedir. Ortalama derinlik 20 metre ve maksimum derinlik 40 metredir.

Japanese Gardens:
Japon Bahçeleri'ne Eilat'taki dalış merkezlerinden karayolu ile ulaşılıyor.
Daha sonra tekne ile dalış bölgesine gidiliyor. Kıyı girişine izin verilmiyor. Ortalama derinlik 20 metre ve maksimum derinlik 45 metre, görüş ise 12 metredir. Eğer Eilat'ta bir dalış yapacak kadar vaktiniz varsa dalışınızı Japon Bahçeleri'ne yapmanızı tavsiye ediyoruz.

Table Coral:
Mısır sınırının 50 metre kuzeyinde bulunan Table Coral'a Eilat'tan karayolu ile ulaşılıyor. Kıyı dalışı yapılan Table Coral'da çeşit çeşit mercanlar görülebilir.

Copyright © 2012 Exit Turizm tüm hakları saklıdır.
Exit Turizm, TURSAB üyesi A sınıfı acentadır. Belge no 4719-Atrimix