E-posta Listemiz

E-postanızı bırakın, ilk siz haberdar olun!

Güney Afrika

Güney Afrika Niye Özel!!
Yazı: Özlem Dalgıç

Visa:
Türk pasaportu olanlar icin 1 aya kadar vizeye gerek yok. Pasaportun 6 ay geçerli olması gerekiyor.

Ulaşım:
Türk Hava Yolları ile Cape Town' a Johannesburg aktarmalı direk uçabilirsiniz.

Para Birimi:
Güney Afrika'nın resmi para birimi Güney Afrika Randi'dir. Yaklaşık 1USD= R10 dir.

Sağlık:
Güney Afrika'da tropikal hastalıklar yoktur. Yanlızca ülkenin Kuzey taraflarında Kwa Zulu Natal ve Kruger Park tarafında sıtma görülüyor.Bu nedenle sinek kovucu sprey kullanılması tavsiye edilir. Hint okyanusu dalışlarının yapıldığı Sodwana Bay sıtma bölgesindedir. Ancak sıtma ilaçlarının bazı türleri dalmak için uygun olmayabilir. Lütfen özellikle bir dalış doktorundan hangi tür ilaç almanız gerektiği konusunda tavsiye alın.

Güney Afrika'da sürekli yaşayanlar sıtma bölgelerinde sürekli sinek savar sprey kullanarak, gece ve sabah erken saatlerde uzun kollu tişort ve pantolon giyerek korunmaya çalısırlar.

Bu bölge aynı zamanda en yüksek UV ışınlarını alan yerlerden birisidir. Bu nedenle güneşlenirken muhakkak krem kullanıp şapka ve gözlük takmayı unutmayınız.

Dil:
Güney Afrika'da 11 resmi dil vardır. Afrikans -Hollanda kökenli bir dil- İngilizce ve 9 tane kabile dili. Ancak en yaygın konuşulan dil İngilizcedir. Kabile dilleri Zulu, Xhosa, Ndbele, Kuzey ve Güney Sotho, Venda, Tsonga, Tswana ve Swazi'dir. Toplam popülasyon 44 milyon civarıdır.

İklim:
Yaz koşulları Ekim ile Nisan ayı arasındaki dönemdir. Cape Town bölgesini ziyaret etmek için en iyi dönem yaz mevsimidir. Deniz sıcaklığı, yaz döneminde akıntı nedeni ile daha soğuk olur, bazen 12 -13 dereceye düşer. Hava sıcaklığı 35-37 derecelere çıkar. Kış dönemi soğuk ve sürekli yağışlı olur. Hint okyanusu kıyılarında iklim yaz, kış ılıman ve tropiktir. Bölgede ortalama su sıcaklığı 24 derecedir.

Johannesburg -Kruger Park gibi iç bölgeler yaz aylarında yağışlı ve sıcak olur. Kış mevsimleri kuraktır.

Ülke yaz ve kış ziyaret edilebilir. Kış dönemi kurak dönem olduğundan safari için daha uygundur. Düşük bitki örtüsü nedeni ile hayvanları görme şansı daha yüksektir.

Kış döneminde Büyük Beyaz ve Cape Town bölgesindeki balina aktivitesi daha yoğundur. Yazın Cape Town'da deniz daha sakin oluyor. Tabii ki muhteşem sahillerde güneşlenmek fırsatını kaçırmamak lazım.

Yeme - İçme:
Güney Afrika'da restoranlarda kaliteli yeme - içme çok uygun fiyatlara yapılabilir. Dolayısıyla otelde yemek gibi bir tercihi kesinlikle seçmemeyi tavsiye ederim. Çok uygun fiyatlara karides, kalamar ve balık çeşitleri yemek mümkün. Ülke dünyadaki en büyük şarap üreticilerinden biri bu nedenle kaliteli şaraplarıda cok uygun fiyatlara temin edebilirsiniz.

Konaklama:
Yıldızlı oteller dışında safari Lodge' lar ve 100 senelik Cape- Hollanda stili eski tip butik otellerde kalmak büyük bir keyiftir. Genelde kalite çok yüksektir.

Güney Afrika'da Dalış

Dünyanın hiç bir yerinde üst kalite dalış ile vahşi yaşam tecrübesini bu kadar yakın ve iç içe yaşayamazsınız. Amerikali dalış habercisi Chuck Ballinger bu durumu şöyle ifade ediyor; 'Dünyanın neresinde sabah köpek balığı ile dalıp öğleden sonra aslanları doğal ortamlarında seyredebilirsiniz, ancak Güney Afrika'da.. National Geografic'in ünlü sualtı fotoğrafçısı David Doubliet derginin Ağustos sayisinda Güney Afrika'yi 'sualtı Serengeti'si olarak tanımlıyor..

Yaklaşık 3000 km.lik kıyı şeridi Hint ve Atlantik Okyanusu ile cevrili. Bu nedenle sualtı ve suüstü hayatı çok çeşitli. Cape Town bölgesinde Ümit Burnu yolundaki Boulders sahilinde Afrika Penguenleri ile yüzülebiliyor. Bu bölgedeki binlerce fok balığı ile dolu adalarda dalmak da mümkün.

Haziran'dan Kasım ayına kadar Southern Right cinsi 16-18 metre boyunda dev balinaları görebilmek çok özel bir tecrübe. Güney Afrika, aynı zamanda 'Büyük Beyaz' köpek balığı popülasyonun en fazla olduğu ülke. En sıklıkla görüldükleri bölge de Cape Town'ın ikibuçuk saat uzaklığındaki Gansbaii.

Okyanusta deniz koşulları diğer dalış bölgelerinden çok daha farklı, dalgalı ve sörfe elverişli bir deniz. Bu nedenle dünya çapındaki bir kaç önemli sörf festivali bu ülkede gerçekleşir. Genelde Hint okyanusu tarafinda şişme sürat botları ile dalgalar aşılarak denize çıkılıyor. Sahilde, rıhtım dışında teknelerin bağlanabileği yerler olmadığından dalış botları geri dönüşte sahile çıkıyorlar. Yani tropikal durgun su dalışı hayali kuranlar için uygun koşullar yok. Güney Afrika, adrenalin ve macera düşkünü doğa hayranları için inanılmaz bir tecrübe. Büyük sörf dalgalarından geçerek dalışa gitmek, su altında büyük beyaz dahil değişik tür köpek balıkları ve balinaları görebilmek çok heyecanlı.

Deniz sıcaklığı, Hint Okyanusu tarafinda yazın 24 derece civarı olmasına rağmen, Atlas Okyanusu tarafı ortalama 14 -15 derece civarıdır. Bu nedenle Atlas Okyanusu kıyılarında dalış yapmaya niyetli olanların en az 7 mm kalınlıkta başlıklı dalış kıyafeti getirmeleri tavsiye olunur.

Dalış Bölgeleri ve Aktiviteleri :

Cape Peninsula
Cape Town, Hout Bay körfezinden 10 dakikalık deniz yolculuğu uzaklıkta.
Binlerce fokun yaşadığı fok adası var. Bu turun bölgesel adı Cape Fur Seals. Bölgede ayni zamanda muhteşem uzun kelp ormanları var.

Batık dalışları
Atlantik Okyanusu fırtınaları ile ünlüdür. Bu nedenle batık dalışları yapmak mümkün. Özellikle kış fırtınaları Cape Town ile Ümit Burnu arasında irili ufaklı bir çok teknenin batmasına neden olmuştur. 17. yüzyıldan günümüze kadar gelebilmiş çesitli batıklar vardır. Dalış derinlikleri 5 ile 40 metre arasında değişmektedir.

The Two Ocean Aquarium - Cape Town
Bu akvaryumun "Predetor ve Kelp Forest" adlı iki muhteşem bölümü vardır. Predetor bölümü iki milyon litre su kapasitesi ile dünyanın en geniş akvaryumlarından biri sayılır. Bu bölümde aynı zamanda Ragged Tooth Shark - Avrupa'da bilinen adı Grey Nurse, çeşitli vatoz, kaplumbağalar ve diğer ilginç balık türlerine sahiptir. Sertifikası olan dalgıçlar hem Predetor hem de Kelp Forest bölümünde dalabilirler. Kelp Forest'da dalmak icin advance dalgıç olmak gerekiyor.

Akvaryumda aynı zamanda 'eskiye dönüş' adı ile anılan Copper Helmet -eski süngercilerin kullandığı başlık- dalışı var. Dalgıç Imperial dalış kıyafeti giyiyor. Başlık 18 kg. botların tanesi ise 9 kg. toplam malzeme ağırlığı 60 kg. kadar tutuyor. Hava yukarıdan bir hortum ile veriliyor. Dalgıç yukarıdaki eğitmenle konuşabiliyor. Dalış predator tankta gerçekleşiyor.

Büyük Beyaz Kafes dalışı - Cape Town

Güney Afrika, 1991 yılında büyük beyaz köpek balıklarını koruma altına alan ilk ülke olmuştur. Popüler bir turizm aktivitesi haline gelen Büyük Beyaz köpek balığı dalışları ve gezileri sayesinde bir çok kişi bu bölgede turistlerden, filmcilerden ve bilim adamlarından geçimini sağlamaktadır. Büyük Beyaz'ın en fazla görüldüğü yerler Cape Town'ı içine alan Güney ve Güney-Batı sahilleri olan Güney Afrika, dünyadaki en fazla Büyük Beyaz nüfusuna sahip ülkedir.

Bu muhteşem canlılar teknelerden ve kafesteki dalgıçlar tarafından bütün sene boyunca gözlenebilirler. Nisan ve Ekim ayları popülasyonun en yoğun olduğu dönemdir.

En popüler bölge Cape Town'a iki saat uzaklıktaki Gansbaii'deki Dryer adasıdır. Bu muhteşem prehistorik canlıları gözlemlemek insanın dünya bakışını değiştiren özel bir tecrübedir. Mamafih her gezide Büyük Beyaz görebilmek ve dalabilmek mümkün olamıyabiliyor. Bazen hava koşulları nedeni ile denize çıkmak bile imkansız oluyor. Denizde iken de büyük beyazın tekneye gelip etrafinda bir süre kalması gerekiyor ki dalgıçlar kafese indirilsin. Genelde bu gezilerin Nisan - Eylül arasi % 90 Eylül - Mart arasi % 70 başarılı olmasına rağmen geziye katılan dalgıçların ve yolcuların bu tür risklerden haberdar olmaları gerekiyor.

Cape Town - Balinalar
Worldlife Fund, Hermanus sahil kasabasını dünyanın en iyi 12 balina gözleme yerlerinden biri olarak tanımlar. Eğer Cape Town'da iseniz 2 saat uzaklıktaki Hermanus muhakkak gezilmesi gereken yerlerden birisidir. Bu bölgenin en büyük avantajı balinaların sahile çok yaklaşmasıdır. Her gün muhakkak balina görülebilen en iyi aylar Eylül ve Ekim'dir. "Southern Right" balinaları Mayıs-Haziran gibi Güney Afrika - Cape Town sahillerine gelmeye baslarlar. Bu sevimli devler kış zamanı kuvvetli Antartik fırtınalarından kaçarak yumuşak iklimli Walker Bay kıyılarına çiftleşmek ve doğurmak için Mayıs sonu gibi gelmeye başlarlar, Ağustos -Eylül gibi de doğururlar..Bu muhteşem memeliler dünyadaki en büyük hayvanlar olmalarına rağmen en uysal tabiata sahiptirler.

Senelik Önemli Dalış Olayları
Ragged Tooth köpek balıklarının bölgeye göçünün en iyi gözlemlendiği dönem Haziran sonundan Kasım sonuna kadar olan dönemdir.

Senelik Sardalya Göçü
Kaçırılmaması gereken bir doğa harikası olan senelik sardalya göçü KwaZulu Natal sularında Mayıs sonu ile Temmuz başı arasındaki dönemde gerçekleşir.Sardalya göçü sırasında bu bölgede Bronz balina köpek balığı, normal ve şişeburun yunus, esmer köpek balığı, kambur ve Bryde balinalar görülür. Kwa zulu Natal sularında dalgıçlar yıl boyunca Zambezi, Çekiç, Gitar ve siyahburunlu köpek balıklarını görme şansına sahiptirler. Bu bölgedeki dalış merkezleri olan Aliwal ve Protea Banks sualtı zenginliği açısından dünyanın sayılı yerlerindendir.

Tiger Köpek Balıkları
Yırtıcı -Predetor- olan bu köpek balıkları ile kafessiz dalmak bir dalgıcın dalış hayatında yaşayabileceği en önemli olaylardan birisidir. Bu aktivite bölgede çok popüler olmaya başladı. Yıl içinde en iyi dönem Eylül'den Mayıs ayına kadardır.

Balina Köpek Balığı
Ağustos'dan Mayıs ayına kadar Sodwana ve Güney Mozambik bölgesinde görülürler.

Raggies-Grey Nurse
Bu tür Aliwal Shoal Durban tarafına Haziran-Aralık döneminde çiftleşmek için gelirler. Grup halinde Aliwal sualtı mağaralarında görmek mümkün. Aralık ayından Mart'a kadar daha sıcak olan Sodwana körfezine giderler.

Sodwana Bay
Bu bölge Güney Afrika'nın en güzel dalış yerlerinden birisidir. Muhteşem sert mercanları ve zengin deniz yaşamı ile çeşitlilik vaad eder.

Kaplumbağalar, balina köpek balıkları ve senelik raggy ziyaretleri bölgeye has görülmeye değer canlılar arasında yer alır. St Lucia milli parkı içinde yer alan Sodwana Bay gerçek Afrika safari tecrübesi yaşamak isteyen dalgıçlar için yanlızca bir saatlik mesafededir.

Copyright © 2012 Exit Turizm tüm hakları saklıdır.
Exit Turizm, TURSAB üyesi A sınıfı acentadır. Belge no 4719-Atrimix