E-posta Listemiz

E-postanızı bırakın, ilk siz haberdar olun!

Fethiye

Fethiye'deki Dalış Noktaları

Yeni Mağaralar
2004 yılı sonunda dalışa açılan yeni bir dalış sahasıdır. Burada iki adet mağara vardır. Birinci mağara yarım bir silindiri andırmaktadır. İkinci mağara ise karideslerle dolu gerçek bir mağaradır. Satıhtan 7m. derinliğe inildiğinde çapı 15-20m, derinliği 45m olan silindirik mağaranın girişi görülür. Sağ kenardan başlayıp 10-12m. kadar inildiğinde, geriye dönülüp bakıldığında muhteşem mavilik sizi içine alır. Eğer yo-yo yapmayı göze alır ve mağarada yukarıya çıkarsanız, buz gibi tatlı suyu iliklerinize kadar hisseder, mağara tavanından aşağıya bakan sarkıtları görebilirsiniz. Mağarayı sağınıza alıp dalışa devam ederek 20-25m.’ye kadar inmek, yarım bir daire çizerek mağaradan çıktıktan sonra satıhtan 45m.’ye dimdik inen duvar boyunca rengarenk yumuşak mercanları, tüplü kurtları ve anthiasları, iskarozları ve papaz balıklarını görmek mümkündür. Yaklaşık 70-80m. yüzüldükten sonra girişi 17m.’den başlayan ikinci mağaraya gelinir. Burası rehber olmadan girilmemesi tavsiye edilen tek girişli gerçek bir mağaradır, fenersiz dalınamaz. Taban tortuyla kaplı olduğundan kolayca bulanmaktadır. Sağ tarafta kalan cepten girilen diğer iki küçük mağara dalışa uygun değildir. 17m.’den girildikten sonra sol taraftan duvar takip edilerek ilerlendiğinde, duvarlardaki kırmızı renkli mağara karideslerinin kaçışması görülebilir. İçeride 25-30m. ilerledikten sonra sağdan dönüşe geçilerek 20-22m’lere inilip, dip zamanı doldurulmadan dışarı çıkılır. Duvar tekrar sağa alınarak dalış tamamlanır

Kabak Mağarası
Adını bölgedeki KABAK KOYU’ndan alır. Sadece tecrubeli dalıcılar için uygundur. Aslında burası mağaradan ziyade 60m. uzunluğunda, 5-20m. genişliğinde, 5-8m. yüksekliğinde bir tüneldir. Tünelin içinde son derece kırılgan, bir cins yosun olan (byrzooa pyrzooa) tül mercanlar bulunmaktadır; kesinlikle dokunulmamalıdır. Mağaranın sakinleri ise birkaç gelincik balığı ve mağara karidesleridir. Tünelden çıkıldıktan sonra 11-12m. derinliğe gelindiği taktirde, hakkında hiçbir kayda ya da bilgiye ulaşılamamış olan uçak motoru ile karşılaşılır.

Likya Duvarı
Ölüdeniz körfezinin yakınında bulunan, derinliği 180-200 m.’lere ulaşan duvar dalışı için benzersiz bir noktadır. Duvar sağa alınıp 25-30m.’lere inerek bir müddet gidildikten sonra bir platoya çıkılır. Derinliği 12-15m. civarında olan plato üzerinde karagöz sürüleri, karavidalar ve dipten kaynayan buz gibi soğuk tatlısu çıkışları görülebilir.

Sancaklı Koyu
Kabak Tüneli’ndeki derin dalış sonrası ikinci ve üçüncü dalışlar için seçilmiş bir koydur. Koyun çevresinde Bizans döneminden kalma zindan kalıntıları ve bir kilise mevcuttur. Dalış demirleme noktasından başlar ve kıyı boyunca sığ sularda devam eder. Dipte bol miktarda amfora kırıkları, değirmen taşlari ve mermerden yapılmış bir dibek (büyük havan) bulunmaktadır.

Peksimet Adası
Hava şartları paralelinde, zaman zaman oldukça sert akıntıların görüldüğü oldukça bakir bir yerdir. Görüş 50m.’lere kadar uzar. Mayıs ve Haziran aylarında böcek ve karavida görülebilir. Duvarlardaki anthiaslar pespembe renkleriyle yüzeyleri süslerler. 55m.’den yukarı doğru çıkan çatlakta binlerce mağara karidesi bulunmaktadır. Deniz dalgalı değilse, adanın kuzey doğusuna demirleyip birden fazla dalış yapılması mümkündür.

Sarıyarlar
Hem en tecrübeli hemde başlangıç seviyesindeki dalgıçlar için uygun bir noktadır.

Koyun çimlerle kaplı dibinde denizaltları görmenin yanı sıra çeşitli kayalrın etrafında keşfe çıkıp karedeslerle ev sahipligi yapan küçük bir magara vardır.Giriş noktasına baglı olarak dalış derinliginiz 10 metre ila 40 metre arasında digisir ve dalıs sürenizin uzunluğu bazen havayı kullanışınıza bazende denizaltlarını nekadar çabuk bulacagınıxa baglıdır...!

Balaban Adası
Yükselen duvarlarıyla acemi dalgıçlar için güvenli bir dalış noktasıdır.Aynı zamanda Tecrübeli dalgıçlar derinlere inip büyük orfozları görebilirler.Yerel deniz canlılarının yanı sıra büyük bir baraküda sürüsüyle gözgöze gelmeniz çok olasıdır.

Kızılada
Tecrübeli dalgıçlar için bir dalış noktasıdır.7 metrede bulunana keyifli bir başlangıç noktası vardır.Dibe dogru alçalrken büyük orfozlar ve renkleri fener ışıgında çok daha keyifli hale gelen çeşitli süngerler görülebilir.Ayrıca deniz dibinde bir amfi-tiyatrodan olan antik taşalr mevcuttur

Nar Adası
Mükemmel dalış garantisi veren bir dalış noktasıdır.Görünürlük çok iyidir ve her türden balıkla karşılasabilirsiniz.duvarlar muhtesem bir renk paleti saglar ve denizaltı,kaplumbagalar sıklıkla görülebilir.Bazen akıntı olmakla beraber ,Fethiye’deki en keyifli dalış noktalarında birisidir.

Zoe’nin Magrası
Bu magraya giriş 17 metredir. Magranın içine girdikten sonra her köşede çok ama muhteşem güzellikte olan dantel mercanlarını görebilirsiniz .33 metrede bir tünelden gectikten sonra iki renkli duvar arasından süzülerek magradan çıkış yapılmaktadır .Çıkıştan sonra solunuzda kalan duvarı takip ederek ilerlerseniz,dipte büyük orfzları,yüzeye yakın derinliklerde ise papaz balıklarını gözlemleyebilirsiniz.

Mercan Mağrası ve Hamam
Dalışa,giriş noktası su üzerinden de görülebilen Mercan Magrasından Başlanır.Magranını içinde derinlere indikçe muhteşem renklilikte bir duvar sizi beklemektedir.Çok Çeşitli anemonlar,lettuce coral,sea aubergine ve çok sayıda dantel mercan görülebilir.başlangıç seviye dalgıçlar için pek uygun bir dalış nktası degildir çünkü magranın 45 metrededir. Magradan çıktıkdan sonra orfozları görebilirsiniz.Dalışın sonuna dogru hem su üstinde hemde altında muhteşem bir manzarayı barındıran,tavanı açık bir magra olan Hamam a ulaşırsınız.

Copyright © 2012 Exit Turizm tüm hakları saklıdır.
Exit Turizm, TURSAB üyesi A sınıfı acentadır. Belge no 4719-Atrimix